начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ИЗДИГНАХА ПАМЕТНИК НА ВАНЧО МИХАЙЛОВ ВЪВ ВЕЛЕС

дата: 28 Февруари 2010 г. , автор: Георги Генов , Роси Митанова

Авторите от сп. "Исторически архив " с очите си видяха един празник на Българщината..

ИЗДИГНАХА  ПАМЕТНИК  НА  ВАНЧО  МИХАЙЛОВ В МАКЕДОНИЯ

 

 

       ВЕЛЕС. Стотици българи от Македония заприиждаха от ранната утрин на 28 февруари към града, за да участват в едно трепетно за сънародниците ни събитие - откриването на бюст-паметник на славния лидер на ВМРО Ванчо Михайлов/Иван Михайлов Гаврилов/ пред дома на Драги Каров, което се превърна в истинско изпитание на толерантност за властта в Македония.

      Инициаторите от неправителствената организация „Преображение” на македонските българи Виктор Канзуров и Петър Колев, се видяха във вълнуващо затруднение гласът им да достигне до всеки от многобройните гости, придошли от всички краища на страната, а и от България. Да почетат паметта на Ванчо Михайлов бяха дошли от Охрид и Прилеп, от Щип и Гевгели, от Кавадарци и Кочани, от Тетово, Неготино и Куманово, от Струга и Скопие. Бяха  надошли сънародници от Воден и Горно Броди в Беломорска Македония и от Западните покрайнини. 

       Не се изпълни предположението на официални македонски медии за предстоящо скромно дворно празненство у Драги Каров, омаловажаващо предварително събитието. Улицата пред дома на изстрадалия българското си самосъзнание - със затвор, психически и финансов тормоз - домакин, осигурил със собствени средства направата и поставянето на паметника, се изпълни с хора в приповдигнато настроение.

       Да отразят събитието се отзоваха повечето македонски телевизии и други авторитетни печатни и електронни медии. Телевизия СКАТ и няколко специализирани издания като нашето списание „Исторически архив” от България отразиха също празника, както го определиха всички тук.

       Изненадващо и успокоително за всички присъстващи, македонската полиция беше осигурила реда за провеждането на импровизирания митинг, като отцепи движението по улицата. Тук-там цивилни полицаи следяха за безпроблемното приключване на обществената проява; отсъстваха обичайните провокации съпътстващи всички предишни сходни събития.

     Затова, в началото на изказването си пред множеството Виктор Канзуров от „Преображение” изрично благодари на Министерството на вътрешните работи за сътрудничеството.

Казнуров припомни трудния и изключителен живот на Ванчо Михайлов като дългогодишен и самоотвержен лидер на ВМРО от 1924 година до края на живота му през 1990.

Определи Ванчето, както с любов го наричат сънародниците ни от цял свят, като последната крупна исторически доказана фигура от Македонското освободително движение.

Определи като инсинуации на сърбо-комунистическата пропаганда негативният образ, който се внушава в обществото за безспорните заслуги на последния лидер на Българското националноосвободително движение в Македония.

     В речта си Виктор Канзуров обърна внимание на идеологията на Ванчо Михайлов за държавната организация на Македония, по подобие на Швейцария. С политическото верую  – „Македония – Швейцария на Балканите”, той е предлагал съвместяване на отделни кантони от българи, албанци, сърби и гърци, в пределите на една държава, която при подходящи условия да се присъедини към България.

    Дали сега пък не е дошло времето за реализация на тези идеи, за културна и автентична автономия на тези езикови общности, които ще бъдат интегрирани в рамките на ЕС по-късно, попита ораторът.

      Да подкрепят събитието пристигнаха от Охрид - Владимир Панков, председател на РАДКО /асоциация на българите в Македония/ с негови сподвижници.

    „Очаквам в скоро време да работим съвместно с новосъздадената неправителствена организация „Преображение”. Имаме сходни идеи с тях за развитието на Македония – искаме конституционни промени за признаването на българско мнозинство в страната, равноправие на българския език като официален, културно и църковно самоуправление, утвърждаване на българския дух и противопоставяне на опитите на сърбо-комунистическата пропаганда в Македония да подлага на политически репресии човешките права на българите.”

Това заяви за нашето списание Владимир Панков. И добави още, че България има ангажименти като член на ЕС за сънародниците си от цял свят. Ако тя не може успешно да ги изпълнява, РАДКО ще разчита ЕС да въздейства настоятелно на политиците от двете страни за това.

      Изказване в същия дух направи и Виктор Канзуров. Той призова за ясна, последователна и открита политика на България спрямо Македония и населяващите я българи. Отново напомни, че мълчанието на българската официална власт за проблемите на сънародниците ни е пагубна. Множеството го аплодира, когато с огорчение съобщи, че  българите в Македония масово са разочаровани и нищо сериозно не очакват от новоназначения министър на българите в чужбина Божидар Димитров, че на него не може да се разчита. Надеждата им е в официалната политика на Външно министерство, което от известно време показва инициатива и раздвижване по толкова болния и занемарен от десетки години Македонски въпрос.

      Събитието приключи с кръгла маса в дома на Драги Каров, където журналисти от България и Македония зададоха уточняващи въпроси.

     

 Д-р Георги Генов, н.с. І ст. в БАН и Главен редактор на "Исторически архив "; Росица Митанова, журналист, член на редколегията на списанието.

 

П.П.Официалната власт ,чрез Илия Димоски иска да построи паметник на Райко Жинзифов , който е от Велес.Тази инициатива бе подкрепена от Виктор Канзуров с цитати от "Кървава кошуля " на Р.Жинзифов, къдетото се казва ,че Велес е в Бугария - наша БАЩИНИЯ ! 

http://www.youtube.com/watch?v=T5nd9hqqmgA

 

 Още статии по темата »
М н е н и я

от: Mitre Turunjoff, ( mitre.turunjoff@hotmail.com )
публикувано: 06.03.2010 17:38:41 часа

Mnogo zalko za pravitelstvoto na Boiko Borisov ,imahme golemi nadezdi za zashtitata na choveshkite prava na Bulgarskoto naselenie vaf Makedonia, i to se okaza sashto taka PRODAZNO kakto fsichki drugi pravitelstva ot 1944 nasam. BULGARIA NAD VSICHKO.


от: Марин Вутов, ( m.vutov@abv.bg )
публикувано: 05.03.2010 21:35:21 часа

Не се учудвам на сегашните политици, за тяхното "мълчаливо отношение" за това какво става в Македония с нашите български братя и сестри! Имаме нужда от истински патриоти а не от чуждопоклонници, готови винаги да прекланят глави пред "по-големите", вместо да покажат непреклонност и твърдост винаги когато се засягат вековните български интереси. Историята не ще прости на тези "политици". А българския народ сам ще открие това което му е нужно! Както някои политици се оказаха изненадани от съединението на Германия , така много "спящи своя зимен сън" политици ще бъдат изненадани от собсвения си народ за нашето истинско съединение!


от: Илиян Луков, ( asanas@abv.bg )
публикувано: 01.03.2010 00:41:13 часа

Браво на македонските българи . . . имате от мене много поздрави и никога да не се отказвате . . . българите от свободна България винаги ще бъдат с Вас . . .И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага